فهرست مطالب

نشریه پایداری، توسعه و محیط زیست
سال دوم شماره 7 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • میترا البرزی منش، جلیل ایمانی هرسینی*، افشین دانه کار، مریم رباطی، امیر علم بیگی صفحات 1-19

    طبقه بندی حفاظتی انسان و زیستکره تلاش دارد بین نیازهای چندوجهی حفاظت و بهره برداری پایدار از طبیعت، تعادل و تعامل برقرار نماید. در برنامه انسان و زیست کره، پهنه بندی اندوختگاه های زیست کره در سه زون هسته، سپر و منطقه انتقالی، برنامه ریزی و مدیریت می شود. ایران به سبب تنوع گیاهی، جانوری و فرهنگ بومی و غنی، یکی از مکان های مهم برای پیاده سازی این عنوان حفاظتی است و تاکنون 13 اندوختگاه زیست کره از کشورمان به ثبت رسیده است. اندوختگاه های زیست کره ایران، به دلیل داشتن سایر عنوان های حفاظتی ملی و اعمال شیوه های زون بندی مرسوم یازده گانه، در دستیابی به اهداف برنامه انسان و زیست کره موفق نبوده اند. این مطالعه با تشریح اهداف، ساختار و چالش های اندوختگاه های زیست کره، ضرورت زون بندی سه گانه و مبتنی بر رویکرد مشارکتی را در کشور مورد تاکید قرار می دهد. یکی از دستاوردهای مهم و کاربردی این تحقیق دستیابی به الگوی انطباق زون بندی یازده گانه مناطق تحت حفاظت ملی با الگوی زون بندی سه گانه اندوختگاه های زیستکره است. مطابق یافته های این مطالعه برای انطباق زون بندی اندوختگاه های زیستکره با تمامی عناوین حفاظتی ملی، ضرورت دارد زون انتقالی به دو بخش درونی و بیرونی تفکیک شود. همچنین، زون های 1 و 2 مناطق ملی، همواره زون هسته در اندوختگاه را تشکیل خواهند داد، زون سپر، قابلیت انطباق با تمام زون های 11 گانه به جز زون های 1، 2 و 9 را دارد. زون انتقالی درونی به جز زون های 1 و 2 بر سایر زون ها قابلیت انطباق دارد، درمقابل زون انتقالی بیرونی، تنها می تواند بر زون 9 در مناطق تحت حفاظت منطبق شود.

    کلیدواژگان: برنامه انسان و زیست کره یونسکو، زون بندی، مدیریت حفاظتی، معیارهای حفاظتی، معیارهای زون بندی
  • علیرضا زبردست، رسول درسخوان* صفحات 21-40
    زمینه و هدف

    برای دستیابی به توسعه پایدار در ساختار مدیریت شهری شهرهای ایران بالاخص کلانشهرها، باید الگوی مشخصی برگرفته از ویژگی ها و ابعاد این مفهوم و کیفیات بستر هدف یعنی زمینه ایران ترسیم شود. هدف اصلی تحقیق حاضر تبیین مولفه های دستیابی به توسعه پایدار محیطی در ساختار مدیریت شهری کلانشهر در تبریز می باشد.

    روش بررسی

    در این تحقیق، با بهره گیری از روش تحلیل محتوای کیفی عرفی یا قراردادی: طبقه ها، طبقه های فرعی و زیرطبقه های ساختار الگوی مدیریت شهری توسعه پایدار-مبنا در کلانشهرهای ایرانی با تاکید بر کلانشهر تبریز تبیین شد. ابزار جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه عمیق و چهره به چهره نیمه ساختاریافته با 23 کارشناس مرتبط با هدف های تحقیق و با نمونه گیری هدفمند با حداکثر تنوع تا زمان دستیابی به اشباع داده ها، بود.

    یافته ها

    پس از تحلیل داده ها، 4 طبقه، 20 طبقه ی فرعی، 99 زیرطبقه، صورتبندی شد. ظرفیت های اقتصادی، فرهنگی-اجتماعی، نهادی و زیست محیطی-کالبدی به عنوان مولفه های دستیابی به توسعه پایدار برای اولین بار در ساختار مدیریت شهری کلانشهرهای ایران تبیین گردید.

    بحث و نتیجه گیری

    در نتیجه برای رسیدن به توسعه پایدار باید به ساختار مدیریت شهری توجه بسیاری شود.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، مدیریت شهری، کلانشهر تبریز، پایداری شهری، تحلیل محتوای کیفی
  • علی زینالی عظیم*، الهام حاتمی گلزاری، اسلام کرمی، سولماز بابازاده اسکویی صفحات 41-59
    زمینه و هدف

    با توجه به پراکندگی شهری در دنیا که در اثر توسعه شهرنشینی ایجاد شده است. تغییرات گسترده در شهرها و جمعیت آنها منجر به بحران های جمعیتی و زیست محیطی شده است. استراتژی های جدیدی از جمله رشد هوشمند برای غلبه بر این چالش با رویکرد هدایت شهرها به سمت رویکرد زیست محیطی پایدارتر ارایه شده است. هدف از این تحقیق سنجش پایداری محیطی شهر تبریز براساس شاخص های زیست محیطی رشد هوشمند شهری می باشد.

    روش بررسی

    تحقیق حاضر به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش شناسی بصورت توصیفی- تحلیلی بوده؛ و جمع آوری اطلاعات مبتنی بر روش کتابخانه ای و پیمایشی بوده است. جامعه آماری تحقیق تحقیق شامل کل متخصصین و اساتید محیط زیست و شهرسازی در شهر تبریز است. حجم نمونه 25 نفر از متخصصین می باشد، برای تحلیل دادها از روش معادلات ساختاری (SEM) با استفاده از نرم افزار Smart Pls استفاده شد.                                                                                                     

    یافته ها

    نتایج نشان داد که برای پایداری محیطی در شهر تبریز از بین شاخص های زیست محیطی رشد هوشمند شهری شاخص آلودگی هوا، فضای سبز و فضای باز به ترتیب با ضرایب استخراج شده بر اساس مدل ساختاری تحقیق 825/0، 799/0 و 781/0 دارای بیشترین و تولید زباله با ضریب 705/0 کمترین اثرگذاری می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    در نتیجه باید برای رسیدن به پایداری محیطی در شهر تبریز باید به شاخص های زیست محیطی رشد هوشمند توجه زیاد شود.

    کلیدواژگان: پایداری محیط، شاخص زیست محیطی، رشد هوشمند، شهر تبریز
  • الهام شیخ میلانی، اکبر عبدالله زاده طرف*، مهسا فرامرزی اصلی، آرش ثقفی صفحات 61-83
    زمینه و هدف

    فضاهای شهری به سبب فراهم آوردن امکان گردهمایی، مکث و عبور، در تعامل نزدیکی با انسان قرار دارد. این درحالی است که خیابان ها به عنوان یکی از فضاهای شهری، در فرایند توسعه شهرها دگرگون شده و نقش تعاملی خود را با انسان به سبب تبدیل شدن به معبری برای عبور وسایل نقلیه از دست داده اند. از آنجا که پایداری منظر شهری به عنوان پدیده بصری، ضمن تاثیرگذاری بر حواس انسانی، واکنش های احساسی ادارکی انسان در فضا را به همراه دارد و در صورتی که منطبق با نیازهای انسانی باشد، می تواند نقش تعاملی را بازتولید سازد، هدف پژوهش حاضر ارزیابی پایداری منظر شهری خیابان امام تبریز بر اساس مولفه های منظر انسان گرایانه است.

    روش بررسی

    روش پژوهش مبتنی بر رویکردی توصیفی تحلیلی و پیمایشی است. تحلیل داده های اسنادی از طریق طبقه بندی و تحلیل داده های پیمایشی با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی شامل تحلیل واریانس، آزمون تعقیبی فیشر صورت گرفته است. در نهایت به منظور فراهم شدن امکان رتبه بندی کیفیت های منظر انسان گرایانه از آزمون فریدمن و جهت رتبه بندی مقطع های انتخابی از خیابان امام تبریز به جهت میزان برخورداری از کیفیت های سازنده منظر انسان گرایانه از تکنیک تاپسیس استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاکی از آن است که سازه های منظر انسان گرایانه در هریک از محدوده های انتخابی به طور معناداری متفاوت هستند و در بین مولفه های منظر انسان گرایانه برای پایداری، نیازمندی های انسانی بیش از دو مولفه توانمندی های انسانی و حالات ادراکی انسان در پایداری منظر شهری خیابان امام تبریز تبلور یافته است.

    بحث و نتیجه گیری

    براساس نتایح بدست آماده در محدوده مورد بررسی نتیجه گرفته می شود که اگر به مولفه های منظر انسان گرایانه در خیابان امام تبریز توجه شود منجر به پایداری منظر شهری خواهد گردید.

    کلیدواژگان: پایداری منظر، منظر انسان گرایانه، خیابان امام تبریز
  • احمد میرزامحمدی*، یاسمن دوزدوزانی صفحات 85-102
    هدف و زمینه

    وجود طبیعت و گیاهان عاملی موثر در سلامت جسمی و روانی انسان است که با از بین بردن آنها، کاهش مشکلات امروزی انسان دشوار خواهد بود. تلاش های معماری آن برای بهبود کیفیت زندگی انسان در فضاهای مسکونی در حال انجام است. رابطه انسان با محیط خود تابعی از سیستم های حسی متعدد وی است و امروزه تصویر ناخودآگاه فرد از خود با واکنش های اجزا و قسمت های حواس در یک محیط بزرگ ساخته شده شکل می گیرد. هدف از این مطالعه دستیابی به فضای معماری مطلوب و ارایه راه حل با بررسی عوامل کیفیت زندگی انسان در فضای مسکونی است. علاقه به شرایط اقلیمی یکی از زیر گروه های اصلی معماری زیستی است.

    روش بررسی

    روش تحقیق حاضر توصیفی و تحلیلی و از نظر هدف کاربردی می باشد. جامعه آماری تحقیق ساکنان برج آسمان تبریز و حجم نمونه با فرمول کوکران برابر 355 نفر بدست آمد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات گردآوری شده از نرم افزار SPSS استفاده شده است. در راستای بررسی میزان تاثیر اصول معماری بیوفیلیک بر طراحی مسکن در برج آسمان تبریز از ضریب همبستگی رگرسیون استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بیشترین اثرگذاری معماری بیوفیلیک بر ارتقا کیفیت محیطی مجتمع های مسکونی بصورت مستقیم و غیر مستقیم مربوط به شاخص چشم انداز با اثر مستقیم 732/0 و اثر غیر مستقیم 413/0 می باشد. کمترین اثرگذاری به صورت مستقیم و غیر مستقیم مربوط به شاخص جاذبه با اثر مستقیم 333/0 و اثر غیر مستقیم 026/0 می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصله از این تحقیق نتیجه گرفته می شود که معماری بیوفیلیک در ارتقا کیفیت محیطی مجتمع های مسکونی اثر گذار و موثر می باشد.

    کلیدواژگان: معماریزیستی، طرح سبز جدید، برج آسمان تبریز
  • بهرام محمدیان، شبنم اکبری نامدار*، حسن ابراهیمی، نسیم نجف قلی پور کلانتری صفحات 103-120
    زمینه و هدف

    هویت شهری مجموعه ای از ارزشها است که اصطلاحات مختلف فرهنگی، اقتصادی یا سیاسی را در بر می گیرد و یک شهر را از بقیه جدا می کند. در این میان معماری و شهرسازی نقش بسیار مهمی در حفظ و پایداری هویت و فرهنگ یک جامعه دارد، در ایران با ورود مدرنیته، در شهر تبریز، بدون توجه به هویت - فرهنگ، معماری و شهرسازی تبریز را تحت تاثیر قرار داد، باعث بروز عدم پایداری هویت در شهر و مسکن معاصر شده است. هدف تحقیق حاضر بررسی عوامل موثر در گسست پایداری هویت مسکن معاصر شهر تبریز از منظر تحولات چهره و لحن معماری است.                                                                                                                                                              

    روش بررسی

    تحقیق حاضر توصیفی - تحلیلی از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری شامل متخصصین در این زمینه بوده، حجم نمونه برابر 12 نفر از خبرگان و اساتید می باشد. برای تجزیه تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری از طریق نرم افزار Smart PLS و Amos استفاده شد.                                                                               

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان می دهد که بیشترین تاثیر بر گسست پایداری هویت مسکن معاصر از نظر تحولات چهره و لحن معماری در شهر تبریز، مطرح شدن معماری در مفهوم کالا و نه مکان زندگی و شهر در حکم انبار کالا و نه بستر مدنیت با بار عامی 96/0 بیشترین و تبدیل معماری ایرانی، به معماری ها در ایران با بار عاملی 34/0 کمترین تاثیر گذاری را داشته اند.                                                                                        

    بحث و نتیجه گیری

    بنابراین بین تحولات چهره و لحن معماری و گسست پایداری هویت معماری در مسکن معاصر ولیعصر تبریز رابطه مستقیمی وجود دارد.

    کلیدواژگان: پایداری هویت، مسکن معاصر، چهره و لحن، گسست، محله ولیعصر تبریز
|
  • Mitra Alborzimanesh, Jalil Imani Harsini *, Afshin Danekar, Maryam Robati, Amir Alambaigi Pages 1-19

    The conservation category as man and biosphere seeks to bridge the multifaceted needs of conservation and sustainable use of nature. Zoning of the biosphere reserves is planned and managed by establishing three zones of core, buffer, and transition.  Because of the fauna, flora and indigenous diversity, and its rich culture, Iran is an important environment to implement this vision of this conservation category as man and biosphere and has so far registered 13 biosphere reserves. However, Iran's biosphere reserves have not been successful in achieving the goals of the MaB program, largely due to their national protected areas and applying the existing 11-zoning guidelines. This study describes the goals, structure, and challenges of biosphere reserves in the world and Iran, emphasizes the need for the triple zoning based on a participatory approach in the country. One of the important and applied achievements of this research is to achieve the compliance pattern of eleven zoning of national protected areas with the triple zoning pattern of biosphere reserves. Based on the findings of this study, in order to adapt the zoning of biosphere reserves to all national protection titles, it is necessary to separate the transition zone into two parts internal and external. Also zones 1 and 2 of the national zones will be always considered as core zone in the biosphere reserve. The buffer zone is capable of adapting to all 11 zones except zones 1,2 and 9. The internal transition zone, except zone 1 and 2, is adaptable to other zones. In contrast the external transition zone can only be adapted to zone 9 of national conservation categories.

    Keywords: UNESCO', s Man, Biosphere Program (MaB), Zoning, Protection Management, Protection Criteria, Zoning Criteria
  • Alireza Zabardast, Rasool Darskhan * Pages 21-40
    Background and Aim

    In order to achieve sustainable development in the urban management structure of Iranian cities, especially metropolises, a specific model based on the characteristics and dimensions of this concept and the qualities of the target context, ie the context of Iran, must be drawn. The main purpose of this study is to explain the components of achieving sustainable environmental development in the urban management structure of the metropolis in Tabriz.

    Methods

    In this study, using the method of customary or conventional qualitative content analysis: the categories, sub-classes and subclasses of the structure of the urban management model of sustainable development-based in Iranian metropolises were explained with emphasis on the metropolis of Tabriz. The data collection tool was semi-structured in-depth face-to-face interviews with 23 experts related to the research objectives and purposeful sampling with maximum diversity until data saturation was achieved.

    Results

    After analyzing the data, 4 floors, 20 sub-classes, 99 sub-categories were formulated. Economic, cultural-social, institutional and environmental-physical capacities as components of achieving sustainable development were explained for the first time in the urban management structure of Iranian metropolises.Discussion and

    Conclusion

    As a result, in order to achieve sustainable development, much attention must be paid to the structure of urban management.

    Keywords: Sustainable development, Urban Management, Iran's metropolises, Urban sustainability, Qualitative content analysis
  • Ali Zeynali Azim *, Elham Hatami Golzari, Islam Karami, Solmaz Babazadeh Oskoui Pages 41-59
    Background and Aim

    Due to the urban sprawl in the world that has been created as a result of urban development. Extensive changes in cities and their populations have led to demographic and environmental crises. New strategies, including smart growth, have been proposed to overcome this challenge with the approach of guiding cities towards a more sustainable environmental approach. The purpose of this study is to measure the environmental sustainability of Tabriz based on environmental indicators of urban smart growth.

    Methods

    The present study was applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of methodology; And data collection was based on library and survey methods. The statistical population of the study includes all specialists and professors of environment and urban planning in the city of Tabriz. The sample size is 25 experts. Structural equation method (SEM) was used to analyze the data using Smart Pls software.

    Results

    The results showed that for environmental sustainability in the city of Tabriz, among the environmental indicators of urban smart growth, air pollution index, green space and outdoor space with coefficients extracted based on the research structural model of 0.825, 0.799 and 0.781 has the highest and waste production with a coefficient of 0.705 has the lowest impact.Discussion and

    Conclusion

    As a result, in order to achieve environmental sustainability in the city of Tabriz, much attention should be paid to environmental indicators of smart growth.

    Keywords: Environmental sustainability, Environmental Index, smart growth, Tabriz city
  • Elham Sheikh Milani, Akbar Abdollahzadeh Taraf *, Mahsa Faramarzi Asli, Arash Saghafi Pages 61-83
    Background and Aim

    Urban spaces are in close interaction with humans due to the possibility of gathering, pausing and passing. However, streets as one of the urban spaces have changed in the process of urban development and have lost their interactive role with humans due to becoming a passageway for vehicles. Since the stability of urban landscape as a visual phenomenon, while affecting the human senses, causes emotional-perceptual reactions of humans in space and if it is consistent with human needs, can reproduce the interactive role, the purpose of this study is to assess sustainability. The urban landscape of Imam Street in Tabriz is based on humanistic landscape components.

    Methods

    The research method is based on a descriptive-analytical and survey approach. Documentary data analysis was performed by classification and survey data analysis using descriptive and inferential statistical tests including analysis of variance and Fisher's post hoc test. Finally, in order to provide the possibility of ranking the qualities of humanistic landscape, Friedman test and to rank the selected sections of Imam Street in Tabriz, in order to have the qualities of constructive humanistic landscape, the TOPSIS technique has been used.

    Findings

    The results indicate that humanistic landscape constructs are significantly different in each of the selected areas and among the components of humanistic landscape for sustainability, human needs more than two components of human capabilities and human perceptual states in sustainability. The urban landscape of Imam Street in Tabriz has been crystallized.
    Discussion and

    Conclusion

    Based on the results obtained in the study area, it is concluded that if we pay attention to the components of the humanistic landscape in Imam Street, Tabriz will lead to the stability of the urban landscape.

    Keywords: Landscape sustainability, humanistic landscape, Imam Street in Tabriz
  • Ahmad Mirzamohammadi *, Yasaman Doozdoozani Pages 85-102
    Background and Aim

    The existence of nature and plants is an effective factor in human physical and mental health that by eliminating them, it will be difficult to reduce human problems today. Its architectural efforts to improve the quality of human life in residential spaces are ongoing. Man's relationship with his environment is a function of his various sensory systems, and today the subconscious image of the individual is formed by the reactions of components and parts of the senses in a large built environment. The purpose of this study is to achieve the desired architectural space and provide solutions by examining the factors of human quality of life in residential space. Interest in climatic conditions is one of the main subgroups of biological architecture.

    Methods

    The method of this research is descriptive and analytical and applied in terms of purpose. The statistical population of the study was the residents of Tabriz Asman Tower and the sample size with Cochran's formula was 355 people. SPSS software was used to analyze the collected data. In order to investigate the effect of biophilic architecture principles on housing design in Tabriz Asman Tower, regression correlation coefficient has been used.

    Results

    The results showed that the greatest effect of biophilic architecture on improving the environmental quality of residential complexes is directly and indirectly related to the landscape index with a direct effect of 0.732 and an indirect effect of 0.413. The lowest direct and indirect effects are related to the gravity index with a direct effect of 0.333 and an indirect effect of 0.026.
    Discussion and

    Conclusion

    According to the results of this study, it is concluded that biophilic architecture is effective in improving the environmental quality of residential complexes.

    Keywords: Bio-architecture, New green design, Tabriz Asman Tower
  • Bahram Mohammadian, Shabnam Akbari Namdar *, Hasan Ebrahimi Asl, Nasim Najafgholipour Kalantari Pages 103-120
    Background and Aim

    Urban identity is a set of values ​​that cover different cultural, economic or political terms and separates a city from the rest. Meanwhile, architecture and urban planning play a very important role in maintaining and sustainability of a community identity and culture, in Iran with the arrival of modernity, in Tabriz, regardless of identity - culture, architecture and urbanization of Tabriz, causing the lack of the stability of identity in the city and contemporary housing. The purpose of this study was to investigate the factors affecting the sustainability of contemporary housing identity in Tabriz from the perspective of face transformation and architectural tone.

    Methods

    The present research is descriptive - analytical of survey type. The statistical population includes specialists in this area, the sample size is 12 of the experts and professors. For data analysis, structural equation method was used through Smart Pls and AMOS software.

    Findings

    The results of the research show that the most impact on the sustainability of contemporary housing identity in terms of facial developments and architecture tone in Tabriz, the introduction of architecture in the concept of goods and not the place of living and the city in the warehouse of the goods and not the largest amount of civilization with bills of 0.96 And the conversion of Iranian architecture has had the least impact on architecture in Iran with a factor load of 0.34.
    Discussion and

    Conclusion

    Therefore, there is a direct relationship between facial developments and architectural tone and the sustainability of architectural identity in Contemporary Housing Valiasr Nasr Tabriz.

    Keywords: Identity stability, Contemporary housing, Face, Tone, Rupture, Valiasr neighborhood of Tabriz